De Bink Opmeer • Rooseveltstraat 3 • 2321 BK • Leiden • 088 – 2040 801info@debinkopmeer.nl

Papier van waterplanten, koffiedik of tomatenpulp: het kan gewoon!

Papier van waterplanten, koffiedik of tomatenpulp

Als je praat over afval en wat je hieronder verstaat, denk je wellicht niet in eerste instantie aan bermmaaisel of overtollige waterplanten uit Nederland. Of aan té versleten spijkerbroeken, koffiedik en resten van de tomatenplant. Toch zijn dit allemaal afvalproducten of reststromen die vandaag de dag ook nog eens een relatie hebben met het maken van… jawel, papier!

Duurzaam dichtbij

Als we zaken met elkaar doen, lijkt de bedrijfslocatie steeds minder van belang te zijn. Dankzij alle innovatieve technologie is de wereld immers klein geworden. Echter, we zijn de afgelopen decennia gaan beseffen dat al onze handelingen, zelfs digitaal, altijd een CO2-voetdruk achterlaten. Hoe meer fysieke afstand er ontstaat, hoe groter de CO2-uitstoot bij het uitwisselen van producten en diensten kan zijn. Lokaal ondernemerschap is met een blik op de toekomst daardoor weer volop in beeld. En gecombineerd met circulair handelen ben je helemaal op en top duurzaam bezig.

Woekerende waterplanten? Agrarisch restmateriaal als nieuwe grondstof

In ons waterrijke kikkerlandje genieten we van prachtige vaarroutes, zeker op zonnige zomerdagen. Maar net zoals op het land, groeit in het water het nodige groen. En ook dat moet regelmatig worden gemaaid. Want je wilt niet met je boot in woekerende waterplanten vast komen te zitten. Van gemaaid en gedroogd gras weten we dat het onder de noemer “hooi” onder meer dient als voedsel voor dieren. Maar wat gebeurt er met die gemaaide waterplanten? Papierproducenten gingen hiermee jaren geleden al aan de slag. Een duurzame blik op dit specifieke maaiafval heeft geleid tot een nieuw papierproduct. Na het fijnmalen en drogen van deze overtollige waterplanten dient de ontstane biomassa als grondstof voor papier. Deze werkwijze is ongeveer gelijk aan de verwerking van andere agrarische restafvalstromen zoals tomatenplantenafval en suikerbietenafval.

Valorise, papier aangevuld met tomatenpulp

Over tomaten gesproken. Een ander circulair initiatief is jaren geleden in gang gezet door een papierproducent. Mooi en goed bedrukbaar papier werd onder de noemer Valorise op de markt gebracht. Het papier wordt deels gemaakt van resten van tomatenplanten uit het Westland. De producent werkte samen met lokale telers, kenniscentra en universiteiten met als doel om agrarisch restmateriaal voor een groot deel in te zetten als grondstof voor de papiersector en als ingrediënt voor andere industrieën. Zo heeft een klant van De Bink Opmeer dit papier gebruikt voor een publicatie over Nederlandse ondernemers die vertellen over hun duurzame, circulaire stappen in hun dagelijkse bedrijfsvoering. En een van onze gemeentelijke opdrachtgevers heeft het papier ingezet voor de jaarlijkse Afvalkalender.

Papier met een luchtje

Het is een gegeven dat we verstandig en zuinig moeten omgaan met de grondstoffen en materialen die we van en op deze aardbol gebruiken. Los van het feit dat bepaalde grondstoffen écht opraken. Alles wat we kunnen hergebruiken of kunnen omzetten naar nieuwe producten draagt direct bij aan een milieuvriendelijke toekomst. Door een creatieve kijk op reduce, re-use, recycle ontstaan er in de praktijk bijzondere combinaties. Zo heeft De Bink Opmeer voor een eigen duurzaamheidsverslag een omslag gebruikt waar een luchtje aan zat. Wie had gedacht dat na het nuttigen van een heerlijk kopje koffie het koffiedik kan worden gebruikt voor een heerlijk geurende brochure? Dankzij de vermenging met bioplastic heeft de firma Coffee Based op basis van koffiedrab stevige vellen geproduceerd die door ons zijn ingezet voor een circulair omslag.

Bionotes: duurzaamheid als kernwaarde

Een logische stap in onze eigen duurzame bedrijfsvoering is het uitbrengen van duurzame publicaties, waaronder dit notitieboek. Met bionotes zetten we een volgende innovatieve stap om een bijdrage te leveren aan de vermindering van afval en CO₂-uitstoot. Door te kiezen voor duurzame materialen hopen wij je te inspireren om bewuster om te gaan met jouw papierverbruik. Zo gebruiken we VoorBIJ papier, een duurzaam en innovatief materiaal dat onze notitieboeken bijzonder maakt. Het is gerecycled papier met gemaaid bermgras dat afkomstig is van ecologisch beheerde bermen. Dankzij dit papier worden reststromen verminderd en opgeslagen CO2 wordt vastgehouden. De beheerde bermen zorgen op hun beurt voor een rijke biodiversiteit, waar bijen en vlinders zich begeven in een natuurlijke leefomgeving.

Recycle all the way

Soms is het even wennen om vérder te kijken dan je neus lang is en je afgedankte jeansbroek terug te zien in een gerecyclede boodschappentas of verpakkingsdoos. Soms is het ook even wennen om juist niet verder te kijken dan je neus lang is, en dicht bij huis te kiezen voor een duurzame lokale samenwerking met gezamenlijke circulaire doelen.

De grafimedia specialisten van De Bink Opmeer denken graag met u mee over het maken van communicatiemiddelen die bijdragen aan het streven naar een volledige circulaire economie. 

Aanvraag foliewijzer